miercuri, 3 noiembrie 2010

Deschiderea si inchiderea aplicatiiei Word
Din desktop-ul Windows-ului 95/98/2000/XP, click ( apasati) pe butonul [Start], pozitionat stanga jos al ecranului. Exista mai multe variante de pornire a aplicatiei – Word depinzand de cum este configurat Taskbar-ul. In mod normal veti vedea ori o referinta a pachetului Microsoft Office deasupra butonului Programs, ori veti gasi iconita programului Word parcurgand meniul Programs.
In momentul in care se deschide aplicatia, automat se va deschide un document nou. Veti gasi referinta aplicatiei ”Microsoft Word ” in Taskbar.
Exista, de asemenea, mai multe metode de a inchide aplicatia Microsoft Word. Puteti clica pe meniul FILE din bara de meniuri si apoi clicand pe Exit sau puteti folosi tastatura prin tastele <Alt>+<F4>; mai puteti clica pe butonul [Close]  din coltul dreapta sus a ferestrei. Daca nu ati facut nici o modificare in fereastra respectiva a aplicatiei, Word-ul se va inchide fara a mai aparea vreun mesaj.
Este foarte important de a inchide aplicatia Word 7.0 si apoi sa inchideti calculatorul prin selectarea butonului [Start] si apoi Shut Down. Sa nu inchideti computerul doar apasand butonul de ON/OFF deoarece puteti distruge registrii sistemului de operare Windows.

Fereastra de inceput

In mod normal aplicatia Word 7.0 se va deschide maximizata, fereastra ei umpland tot ecranul computerului. Daca nu, click-ati pe butonul maximize .

Bara de titluri

Linia intiala din partea de sus a ecranului este bara de titluri in care va fi scris numele aplicatiei deschise si numele documentului. Daca fisierul nu este salvat probabil ca numele documentului din bara de titluri va fi Document1 (or Document2, Document3, etc.). In partea dreapta a barei de titluri se vor afla butoanele minimize , restore  si close  ale ferestrei..

Bara de meniuri

Bara de meniuri este alcatuita dintr-un meniu orizontal din care se deschid mai multe meniuri verticale. Meniurile permit accesul la comenzile Word. Bara de meniuri contine urmatoarele titluri de meniuri verticale: File, Edit, View, Insert, Format, Tools, Table, Windows, Help. Pentru a afisa unul dintre aceste meniuri verticale se aplica un clic cu butonul stang al Mouse-ului pe numele meniului sau se foloseste combinatia de taste < Alt . + litera subliniata din numele meniului. (De exemplu <Alt. + F> pentru meniul File)
Fiecare meniu vertical este format din mai multe comenzi. In cazul in care comanda de meniu are un buton corespondent pe o bara de instrumente, acesta este afisat in dreptul  comenzii respective de meniu. Daca comanda poate fi aplicata folosind o combinatie de taste, aceasta combinatie este afisata dupa numele comenzii.

Bara de instrumente

Sub bara de meniri se afla bara de instrumente care reprezinta linii de butoane cu simboluri grafice sau iconite. In mod obisnuit vor fi doar instrumentele Standard si Formatting.
Toate butoanele din bara de instrumente sunt scurtaturile executiei unei actiuni din meniu. Puteti selecta orice bara de meniuri, depinzand de modul dumneavoastra de lucru sau chiar puteti crea noi instrumente. Daca asezati Mouse-ul pe oricare din butoanele din bara de instrumente exact sub Mouse va aparea descrierea fiecarui buton in parte.

Rigla orizontala

Rigla orizontala este in fereastra aplicatiei Word implicit in momentul in care se deschide programul si este sub bara de instrumente. Este folosita pentru setarea "intendarii" si a marginilor paginii redactate. In Lectia 3 veti afla mai multe despre taburi, intendare si marginile paginii.

Bara de stare

In josul ferestrei aplicatiei Word se afla bara de stare. In sectiunea din stanga si din mijloc a barei de stare vor fi afisate numarul paginii si locatia in care se afla cursorul la momentul respectiv (pe linie si coloana). In partea din dreapta, "OVR" indica, cand este activ, faptul ca este activ butonul INSERT de pe tastatura (acest lucru inseamna, ca daca avem un text scris, putem scrie peste el ceea ce anume dorim, fara a mai sterge textul scris anterior)..

Inchiderea unui document

Sub meniul FILE exista optiunea Close. Aceasta optiune este folosita pentru a inchide documentul curent din aplicatie. Daca fisierul este salvat sau in acesta nu s-a facut nici o modificare atunci documentul se va inchide fara ca Word-ul sa mai afiseze vreun mesaj. Daca ati facut modificari in document fara sa le salvati va va aparea mesajul, "Do you want to save changes to document?". Cateodata in timp ce lucrati in Word, puteti accidental sa deschideti un document nou. Aceste ferestre deschise le puteti vedea din meniul WINDOW  din bara de meniuri. Aici vor exista toate documentele deschise la momentul respectiv in aplicatie. Pentru a va muta intr-un alt document click pe fisierul pe care doriti din meniul WINDOW. Daca acest document nu il mai utilizati sau texte din el intr-un document nou, puteti sa le inchideti folosind meniul FILE si apoi optiunea Close.

Salvarea unui document cu ajutorul optiunii Save as

Sub meniul FILE din bara de meniuri se afla optiunile Save si Save As.
  • Daca lucrati cu un document nou si doriti sa il salvati se va deschide o fereastra in care Word-ul va va cere un nume pentru fisierul dumneavoastra.
  • Daca lucrati cu o versiune anterioara a unui document salvat si selectati optiunea Save, Word-ul salveaza documentul fara vreun mesaj de avertizare, iar vechea versiune a fisierului va fi inlocuita cu cea noua..
  • Daca selectati optiunea Save As din meniul FILE puteti da un nou nume fisierului dumneavoastra, fara a inlocui textul din varianta initiala.
In afara faptului ca puteti utiliza optiunile din meniul FILE, mai puteti folosi si butonul [Save] din bara de instrumente..
Este foarte important ca in momentul redactarii unui document sa va opriti uneori si sa salvati acest document. Word-ul mai furnizeaza, din cand in cand, si o copie de rezerva a documentului si este proiectat astfel incat in cazul unei caderi de curent sau o defectare a computerului sa nu va pierdeti documentele nesalvate.

Extensia fisierelor Word

Orice fisier Word va avea extensia .DOC. Chiar daca sistemul dumneavoastra de operare nu va afiseaza acest lucru, fisierele au totusi aceasta extensie.

Lucrul cu discuri externe

Daca aveti, de exemplu, un disc extern sau chiar pe acelasi disc 2 partitii si doriti salvarea documentului in alta parte a discului dumneavoastra, alegeti optiunea "Save in". Click pe sageata de langa optiunea Save in si selectati alt disc sau alt director (folder). Daca ati salvat documentul intai pe discul dumneavoastra si doriti sa faceti o copie pe o discheta alegeti din nou optiunea Save As si schimbati discul in <A> .

Optiunile de deschidere a fisierelor

Fereastra de dialog Open

Cand selectati optiunea Open din meniul FILE, sau clicand pe butonul [Open]  din bara de instrumente, sunteti indreptat spre directorul implicit al Word-ului si acesta este probabil directorul "My Documents" de pe discul C. Unii utilizatori folosesc si salveaza toate documentele in acest director, iar altii il impart  in subdirectoare sau folosesc directoare dedicate lor. Daca veti cauta un fisier creat intr-un alt director decat „My Documents” veti fi nevoit sa il cautati utilizand optiunea "Look in" din fereastra de dialog "Open".
In fereastra de dialog "Open", numele fisierelor din directorul indicat, apar in casuta care indica numele directorului. Exact ca in sistemul de operare, puteti alege modul in care doriti sa vizualizati documentele dumneavoastra.
Tot in fereastra de dialog "Open" exista un buton [Preview] . Daca selectati sau click pe aceasta optiune puteti vizualiza intr-o casuta alaturata continutul documentului respectiv.

Deplasarea in cadrul documentului

In timpul editarii documentelor dumneavoastra aveti nevoie de a diferentia locul in care priviti in document si pozitia (cursorul activ). In momentul in care doriti sa tastati un anumit text in documentul curent acesta va incepe sa plaseze cuvintele exact in punctul in care se afla cursorul. O cale simpla de a muta pozitia cursorului este cu ajutorul tastaturii apasand pe sageti. Puteti, de asemenea, sa schimbati pozitia cursorului click-ind pur si simplu in alta parte a documentului dumneavoastra.
Pentru a va putea uita in alte parti ale documentului fara a muta pozitia cursorului puteti doar sa derulati bara din dreapta ferestrei, pe verticala sau din partea de jos a ecranului, pe orizontala.  Aceste bare vor aparea doar in momentul in care nu puteti vedea intregul continut al documentului. Derularea nu va va muta pozitia cursorului.
Cand sunteti in modul de vizualizare Page Layout (acesta gasindu-se in bara de meniuri, View), sageata din partea de jos a barei de derulare va va muta la inceputul paginii anterioare  si la inceputul paginii urmatoare intr-un document cu mai multe pagini.
In partea dreapta a barei de derulare orizontala veti gasi butoanele din meniul [View]. In Word exista trei moduri de vizualizare a paginii: normal view , page layout view  si outline view . Aceste tipuri de vizualizare sunt folosite pentru a controla modul in care documentul dumneavoastra apare pe ecran si mai pot fi selectare si din meniul VIEW din bara de meniuri.
In unele situatii cand tehnoredactati un text este mai usor sa folositi comenzi de la tastatura pentru a va deplasa in alta parte a documentului dumneavoastra.
In tabelul de mai jos sunt cateva comenzi folosite pentru pozitionarea cursorului in alta parte a documentului:
<Ctrl>+<left arrow>
primul inceput de cuvant din stanga
<Ctrl>+<right arrow>
primul inceput de cuvant din dreapta
<Ctrl>+<up arrow>
inceputul paragrafului curent sau anterior
<Ctrl>+<down arrow>
inceputul paragrafului curent sau urmator
<Home>
inceputul liniei curente
<End>
sfarsitul liniei curente
<PgUp>
un ecran in sus
<PgDn>
un ecran in jos
<Ctrl><PgUp>
inceputul ecranului curent
<Ctrl><PgDn>
sfarsitul ecranului curent
<Alt><Ctrl> <PgUp>
inceputul paginii anterioare
<Alt><Ctrl> <PgDn>
inceputul paginii urmatoare
<Ctrl>+<Home>
inceputul documentului
<Ctrl>+<End>
Sfarsitul documentului

Moduri simple de selectie a textului

Trebuie sa fim atenti la pozitia cursorului in momentul in care se selecteaza un text. Cursorul este acea linie verticala intermitenta.
Exista doua moduri de baza de selectie a unui text:
  • Folosind Mouse-ul. Mutati cursorul la inceputul sau la sfarsitul unui text de selectat si tinand apasat stanga Mouse se misca Mouse-ul deasupra textului dorit spre selectare.
  • Folosind tastatura. Mutati cursorul la inceputul sau la sfarsitul unui text de selectat  apasati tasta <F8> si folositi sagetile de pe tastatura pentru selectarea textului dorit. Apasati tasta <Esc> la sfarsitul selectiei. O alta metoda este aceea in care se tin apasat alternativ tastele <F8> si <Esc> si se face dublu click pe butonul [EXIT] din bara de stare.
Pentru deselectarea textului, click in afara textului selectat, exceptand bara de selectie.

Selectarea folosind Mouse-ul

Unul din lucrurile bune pe care il detine sistemul de operare Windows este faptul ca putem face un lucru prin mai multe metode. Selectarea textului nu este o exceptie.
In tabelul de mai jos se gasesc mai multe tehnici de selectare a textului cu ajutorul Mouse-ului:
Un cuvant
Dublu click pe cuvant.
O linie
Click o singura data in  bara adiacenta de selectie. Pentru selectarea mai multor linii te text se tine apasat stanga Mouse si se misca Mouse-ul, in bara de selectie, in directia dorita de selectare a liniilor.
O fraza
Tinand apasat pe tasta <Ctrl> faceti click pe un cuvant din fraza respectiva.
Un paragraf
Click de trei ori pe un paragraf dorit spre a fi selectat sau dublu click pe directia paragrafului in bara de selectie.
Intregul document
Clicand de trei ori pe bara de selectie.
    Antetele si subsolurile va lasa sa imprimati informatia pe fiecare pagina sau pe paginile specificate a numarului paginii, numarul total de pagini, titlul, subiectul documentului, etc. Antetul este afisat si imprimat in partea de sus a paginii, in timp ce subsolul este pozitionat in partea de jos a paginii. Ambele, antetul si subsolul sunt la margine, astfel ca nu trebuie sa reduceti dimensiunile spatiului pentru text a  documentului. Antetele si subsolurile pot fi identice pe toate paginile sau pot varia pe parcursul documentului. 

Crearea unui antet sau a unui subsol 

            Pentru a crea un antet sau un subsol selectati VIEW, apoi Header and Footer din bara de meniuri. Veti fi pozitionat in Page Layout View si bara Antetului si Subsolului va aparea. Cursorul se va duce automat in partea de sus a paginii pentru a va lasa sa incepeti crearea sau modificarea Antetului.
 
Butoanele din bara Header and Footer, de la stanga la dreapta sunt:
[Switch Between Header and Footer]
Face trecerea intre antet si subsol
[Show Previous]
Arata antetul sau subsolul paginii anterioare
[Show Next]
Arata antetul sau subsolul paginii urmatoare
[Same as Previous]
Indica Word-ului sa faca antetul paginii sau subsolul identice  ca la pagina precedenta
[Page Numbers]
Adauga numarul paginilor in subsolul sau in antetul paginilor
[Date]
Adauga data curenta antetului sau subsolului paginii
[Time]
Adauga data curenta sistemului in antet sau in subsol
[Page Setup]
Afiseaza casuta de dialog "Page Setup"
[Show/Hide Document Text]
Arata sau ascunde texul documentului
[Close]
Inchide casuta antetului sau subsolului, facand sa dispara bara si revenind la modul de vizualizare normala

Folosirea [Bullets] si [Numbering] 

            O cale rapida de creare a listelor marcate este folosind butonul [Bullets]  din bara Formatting. Cand efectuati click pe acest buton, Word 7.0 preia ultimul marcaj sau ultimul tip de numerotare pe care ati folosit-o, chiar daca aceasta este din sectiunea anterioara. Urmarind marcajul sau numerotarea, punctul de  insertie se muta catre urmatorul tabulator si in acel punct al documentului, asteapta ca dumneavoastra sa tastati informatii. Cand apasati tasta <Enter>, un nou marcaj (sau numar) va aparea.
            Cand ati terminat lista apasati tasta <Backspace> pentru a sterge ultimul obiect. Butonul [Numbering]  poate fi folosit in acelasi fel pentru a crea o lista numerotata.

Ajustarea spatierii

             Sunt cateva optiuni pentru modificarea pozitiei relative a  marcajelor sau numerelor in text. Aceste optiuni sunt disponibile click-and  butonul [Modify] din bara "Bullets and Numbering". Depinzand de care dintre cele doua taburi au fost selectate  Marcaje sau Numerotari, casuta de dialog "Modify Bulleted List” sau "Modify Numbered List"  va aparea. Optiunea pentru ajustarea pozitiei marcajelor sau numerotatiilor sunt in esenta la fel. Puteti ajusta lista textului (unde marcajul sau numerotarea este aliniata in spatiul rezervat acesteia), distanta de la marcaj sau de la numerotare catre text. Puteti controla distantele fata de marginea paginii din aceasta casuta de dialog. Cea mai buna cale pentru a intelege cum functioneaza aceste lucruri este sa le incercati.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu